AKTUELNO

Katalonski parlament danas je drugi put pokušao da za novog lidera regiona kandiduje nezavisnog političara Hordi Sančeza koji ceka na suđenje po optužnici za pobunu, a nakon što je grupa za ljudska prava UN saopštila da mu treba dozvoliti da se kandiduje za tu funkciju.

Prvi put, poslanici su u martu imenovali Hordi Sančeza, međutim to je odbačeno jer nije mogao da prisustvuje inauguraciji jer se nalazi u zatvoru zbog organizovanja protesta za otcepljenje te pojkrajine od Španije, organizovanog prošle godine, prenosi Rojters.

Predsednik katalonske skupštine Rožer Torent izjavio je danas da je Sančez, inače lider nevladine organizacije Katalonska narodna skupština, nominovan po drugi put, a nakon što je komitet za ljudska prava UN dao podršku njegovim političkim pravima.

- Ukoliko se Vrhovni sud ne složi sa rezolucijom UN, nepopravljivo će naškoditi pravima Hordi Sančeza, a španska država neće ispuniti svoje međunarodne obaveze - rekao je on.

Komitet UN je u martu uputio pismo španskim vlastima i advokatima Sančeza u kome je zatražila od države da preduzme sve korake kako bi mu se omogućilo da iskoristi pravo da obavlja funkciju predsednika regiona.

#EU

#Katalonija

#parlament

'