AKTUELNO

Tri glavne desničarske partije u Italiji saopštile su danas da će njihovi lideri naredne nedelje zajedno ići na razgovore o formiranju nove vlade kod predsednika Serđa Matarele, čime su pokazali jedinstvo u vreme spekulacija o podelama među tim partijama tokom koalicionih pregovora.

Nakon što su 4. marta održani izbori na kojima niko nije osigurao parlamentarnu većinu, Matarela je juče završio s prvim krugom konsultacija i obećao da će se ubrzo ponovo sastati s liderima partija kako bi pokušao da okonča političku blokadu u kojoj se našla zemlja i sastavi novu vladu.

Tokom prvog kruga konsultacija, lideri tri desničarske partije pojedinačno su se sreli s Matarelom, te su se pojavile spekulacije da će lider Lige Mateo Salvini odbaciti dogovor s bivšim premijerom Silvijem Berluskonijem i okrenuti se Pokretu pet zvezdica, podseća Rojters.

Naime, rezultati izbora pokazali su da je najjaca pojedinačna partija Pokret pet zvezdica, koji je usmeren protiv establišmenta, dok je koalicija desnog centra, koju čine Liga, Braća Italije i Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osvojila najviše poslaničkih mesta.

Ni jedni ni drugi, međutim, nisu osvojili dovoljno glasova da bi mogli samostalno da vladaju.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio da je otvoren po pitanju formiranja vlade sa krajnje-desničarskom Ligom, ali ne prihvata nikakav dogovor s Berluskonijem, koji je osuđen za utaju poreza.

#Italija

#Vlada

'