AKTUELNO

Oko ponoći se očekuje i obraćanje premijera Matea Rencija.

Italijani su na referendumu, sudeći prema večeras objavljenim izlaznim anketama, odbacili ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata, preneo je Rojters

Premijeru Italije ovo glasanje će odrediti političku budućnost, s obzirom da je ranije najavio da će odneti ostavku ako reforme ne budu potvrđene na referendumu.

Prema anketama Instituta "Pijepoli", za reforme je glasalo između 42 i 46 odsto glasača, dok je protiv bilo između 54 i 58 odsto. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, do 19 sati odživ birača je bio nešto veći od 57 odsto.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocenjuje Rojters.

Njegov cilj je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocenama analitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja.

Ukoliko bi se izmenio ustav, najveće promene doživeo bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima, što znači i svaki put kad se uloži neki amandman.

S.M.

#Italija

#Mateo Renci

#referendum

'