AKTUELNO

Lidija Lomikovska (98) koja je pobegla sa teritorije koju su okupirali Rusi u Ukrajini koristeći štap za hodanje skoro 10 kilometara u papučama, ponovo je spojena sa svojom porodicom, nekoliko dana nakon što su razdvojeni dok su bežali na sigurno.

Lidija i njena porodica odlučile su da napuste grad Očeretin, u istočnoj oblasti Donjecka, nakon što su prošle nedelje u njega ušle ruske trupe i borbe su se pojačale.

- Probudila sam se okružena pucnjavom unaokolo, bilo je tako zastrašujuće - rekla je Lomikovska u video intervjuu koji je objavila policija Donjecka.

U haosu odlaska, Lomikovska se razdvojila od sina i dve snahe, među kojima je i jedna koja je nekoliko dana ranije povređena gelerima. Mlađi članovi porodice išli su sporednim putevima, ali je Lidija želela da ostane na glavnom putu.

Sa štapom u jednoj ruci i jednim komadom drveta u drugoj, Lomikovska je ceo dan hodala bez hrane i vode da bi stigla do ukrajinskih linija.

Foto: Tanjug AP/Ukrainian National Police

Lomikovska je rekla da je dva puta pala i da je morala da stane da se odmori, čak je u jednom trenutku i odspavala pre nego što je nastavila putovanje.

- Jednom sam izgubila ravnotežu i upala u korov. Zaspala sam... malo i nastavila da hodam. A onda sam, po drugi put, opet, pala. Ali onda sam ustala i pomislila, moram da idem, malo po malo - rekla je Lomikovska.

Pavlo Djačenko, portparol policije, rekao je da su ukrajinski vojnici uočili Lomikovsku kako šeta putem uveče. Predali su je Belim anđelima, policijskoj grupi koja evakuiše građane koji žive na prvoj liniji fronta, koji su je odveli u sklonište za evakuisane i kontaktirali njene rođake.

Foto: Tanjug AP/Ukrainian National Police

Lomikovska je rekla da je preživela drugi svetski rat.

- I ja sam morala da prođem kroz ovaj rat i na kraju sam ostala bez ičega. Taj rat nije bio kao ovaj. Videla sam taj rat. Ni jedna kuća nije izgorela. Ali sada sve gori - rekla je ona.

Izvršni direktor jedne od najvećih ukrajinskih banaka objavio je u utorak na svom Telegram kanalu da će banka kupiti kuću za Lomikovsku.

- Monobank će kupiti Lidiji Stepanivni kuću i ona će sigurno živeti u njoj do trenutka kada ova gadost nestane sa naše zemlje - rekao je Oleh Horohovski.