AKTUELNO

Policajci su više puta pucali na muškarca u Njujorku koji je pozvao 911 tokom krize mentalnog zdravlja dok su njegova majka i mlađi brat molili policajce da ne pucaju, pokazuju snimci sa kamera na telu objavljeni u petak, javlja AP.

Porodica Vina Rozarija zahteva da se policajci otpuste i optuže za ubistvo nakon što je snimak ubistva objavljen od strane državnog tužioca.

"Snimak koji je objavljen jasno pokazuje da bi Vin trebalo da bude živ, ali policija je došla i ubila ga u našoj kuhinji bez ikakve brige za njega ili nas", navodi se u saopštenju majke, brata i oca Rozarija.

"Policija je izazvala krizu i ubila ga hladnokrvno."

Državna tužiteljka Letiša Džejms objavila je snimke sa kamera na telima policajaca Salvatorea Alongija i Metjua Ćanfrokoa kao deo istrage o ubistvu koje se dogodilo 27. marta u kući porodice u Kvinsu. Državni tužilac je po zakonu dužan da pregleda svaki smrtonosni susret s organima reda.

Komandanti policije su u to vreme rekli da policajci nisu imali izbora osim da pucaju na Rozarija kada im je prišao sa parom makaza.

Scena prikazana na dva videa sa kamera na telu je složenija.

Policajci stižu u kuću porodice u Kvinsu neposredno pre 14 sati i dočekuje ih na vratima 17-godišnji brat Rozarija, koji kaže da mu brat ima "epizodu" i da ne zna šta radi.

Policajci ulaze u kuću. Rozario, stojeći u kuhinji, uzima par makaza iz fioke, a zatim pravi nekoliko brzih koraka prema policajcima, što dovodi do toga da jedan puca omamljivačem. Rozarijeva majka ga zaštitnički drži, a zatim mu oduzima makaze.

Policajci viču majci da ga pusti, koristeći psovku dok joj naređuju da im se skloni s puta.

"Ne pucajte", kaže policajcima majka Notan Ava Kosta, nakon što je stavila makaze na stolicu i sklonila se.

Situacija brzo eskalira dok policajci ponovo pucaju omamljivačima, a Rozario uzima makaze i kreće prema njima. Jedan policajac tada puca iz pištolja. Nejasno je da li je Rozarije pogođen. Njegova majka trči prema njemu, za njom i njen mlađi sin, koji pokušava da je odvuče.

"Molim vas, ne pucajte na moju mamu!", plače Rozarijev brat.

"Sklonite je sa puta!", viču policajci. Rozarijeva majka i brat padaju na pod.

Dok brat i dalje drži majku, Rozarije, sa makazama u ruci, čini se da pravi jedan korak prema policajcima i tada je pogođen. Prestaje da se kreće. Čuju se još tri hica, svaki otprilike sekundu jedan za drugim, dok se Rozario trza i posrće, ruke su mu pored tela, ali i dalje drže makaze. Na kraju pada napred na pod.

"Ne pucajte! Ne pucajte!", vrišti njegova majka.

Njujorška policija je saopštila da sarađuje s istragom. Policajci su na modifikovanom zadatku, što znači da ne nose oružje, navodi se u saopštenju.

Načelnik patrole Džon Čel je branio akcije policajaca, rekavši na konferenciji za novinare na dan ubistva da je "ovaj slučaj bio haotičan, brz i da su se morali braniti". Rekao je da su oba policajca upotrebila svoje omamljivače, ali nije rekao da li su obojica pucali iz pištolja.

Rozarijeva porodica, u svom saopštenju, navela je: "Prošlo je više od mesec dana otkako smo izgubili Vina i naša srca su slomljena. Svaki dan osećamo njegovo odsustvo."

PAŽNJA! SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆ!