AKTUELNO

Norbert Hofer prihvatio je poraz na izborima, javljaju mediji.

Prvi preliminarni rezultati, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova ukazuju da je na današnjim predsedničkim izborima u Austriji pobedio Aleksander Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvesnosti koju bi, kako se ocenjivalo, doneo izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera.

Aleksander Van der Belen ocenio je da je njegova izgledna pobeda nad protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsedničkim izborima u Austriji pobeda proevropske Austrije i istakao da će biti predsednik svih Austrijanaca. On je dodao da su njegovoj pobedi doprinele i "stare vrednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Foto: Tanjug AP

Prema pomenutim preliminiarnim rezultatima, Van der Belen je osvojio 53,6 odsto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata. Ukoliko ostane ovakva razlika Austrija će još večeras s izvesnošću znati ko je predsednik i bez prebrojavanja galsačkih listicaha predatih putem pošte, koji su prevagnuli na prošlom drugom krugu glasanja, koji je poništio Ustavni sud.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobedu.

Austrijanci su se, kako se čini, odlučili protiv Hofera, od kojeg je strepela međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

S. P.

#Austrija

#Predsednički izbori

'