AKTUELNO

Dečaci su objavili Mijine lažne golišave fotografije na društvenoj mreži Snepčet, a u svom dnevniku je neposredno pre samoubilačkog čina napisala da "ne zaslužuje da živi"

Otac 14-godišnje devojčice Mije Janin, koja je sebi oduzela život nakon što je bila izložena zlostavljanju na internetu, rekao je da bi takva vrsta maltretiranja trebalo da bude kažnjavana i klasifikovana kao "poseban zločin".

Marijano Janin je pričao o sajber zlostavljanju nakon što je njegova ćerka Mia umrla u martu 2021. godine zbog jezivog zlostavljanja od strane drugara iz škole u Kentonu, u Londonu. Naime, dečaci su objavili lažne golišave fotografije na društvenoj mreži Snepčet, a u svom dnevniku je neposredno pre samoubilačkog čina napisala da "ne zaslužuje da živi".

On je za BBC rekao da su potrebni novi zakoni da bi se zaštitili mladi ljudi nakon zlostavljanja koje je Mia pretrpela dok je pohađala jevrejsku slobodnu školu.

Obraćanje Mijinog oca usledilo je nakon izjave mrtvozornika, a koji je ranije ove nedelje izrazio strah povodom sve većeg broja maltretiranja u školi koja dovode do samoubistava.

Porodica Janin je ranije objavila glasovnu poruku koju je Mia poslala prijatelju, u kojoj je izrazila "zabrinutost zbog povratka u školu nakon izolacije".

"Sutra će biti težak dan, duboko udišem i izdišem. Trenutno se mentalno pripremam da me sutra maltretiraju", rekla je Mia u poruci.

Mia je poslednji put je viđena oko 22 sata 11. marta 2021. godine, kada je poželela laku noć svojim roditeljima u njihovoj porodičnoj kući.

Njena majka Marisa pronašla ju je mrtvu u njenoj spavaćoj sobi u 6.50 ujutru sledećeg dana. Na njenom krevetu pronađena su dva pisma bez datuma upućena "porodici i prijateljima koji je vole", u kojima se objašnjava da je odlučila da okonča svoj život.

Ni Mijina porodica ni nastavnici nisu bili svesni da je maltretirana pre smrti. Marisa je takođe umrla četiri meseca kasnije, nakon što je pretrpela aneurizme i obolela od leukemije.

U Ujedinjenom Kraljevstvu nema zakona o maltretiranju ili sajber maltretiranju, a gospodin Janin je rekao da je potrebno doneti nešto pored postojećih zakona o uznemiravanju i zlonamernoj komunikaciji.

"Mislim da treba da uradimo nešto protiv ove vrste maltretiranja. Moramo da revidiramo postojeće zakonodavstvo o maltretiranju, da pokušamo da razumemo i pokušamo da delujemo, uradimo nešto. Moramo preneti našoj deci vrednosti, normalne vrednosti, ljubaznost, prihvatanje, razumevanje – onda su nam, naravno, potrebne neke vrste zakonskih granica za društvene medije", rekao je Marijano.

Gospodin Janin je takođe govorio o potrebi da se roditeljima dozvoli pristup nalozima na društvenim mrežama svoje dece.

Autor: