AKTUELNO

Severnokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je salvu projektila ispaljenih iz "supervelikih" višecevnih lansera raketa koja je simulirala nuklearni kontranapad na neprijateljske ciljeve.

Asošiejtid pres prenosi da su to danas objavili državni mediji Severne Koreje.

Američka agencija navodi da se ova vežba pridodaje na testiranja oružja i pretnje koje su već uticale na rast napetosti u tom regionu.

Navodi se da je severnokorejska agencija KCNA objavila vest o ovom simuliranom kontranapadu dan nakon što vojske Južne Koreje i Japana registrovale severnokorejsko ispaljivanje nečeg za šta su Seul i Tokio posumnjali da bi mogle da budu balističke rakete kratkog dometa.

Lansiranje je izvedeno iz regiona u blizini prestonice Pjongjanga, a projektili su leteli ka istočnom morskom području.

AP prenosi navode analitičara da su artiljerijski projektili velikih razmera kojima raspolaže Severna Koreja negde na granici između klasičnih artiljerijskih sistema i balističkih raketa zato što ovo Kimovo oružje može da razvije sopstveni pogon i moguće je navođenje ovih raketa na cilj.

Podseća se da Pjongjang za neke od tih sistema, koji uključuju i višecevne lansere raketa kalibra 600 milimetara koji su testirani juče, tvrdi da su u stanju da nose taktičke nuklearne bojeve glave.

KCNA je objavila da lansiranje izvedeno u ponedeljak predstavlja prvi prikaz sistema "Hekbangašoe",što na korejskom znači "nuklearni okidač".

Navedeno je da on služi za upravljanje i kontrolu nuklearnim oružjem, a u izveštaju severnokorejske agencije navodi se da je cilj vežbe bilo pokazivanje snage i sredstava za izvođenje različitih napada kojima raspolažu nuklearne snage Pjongjanga u trenutku produbljivanja napetosti sa SAD i Južnom Korejom.

Vašington i Seul su u vesti KCNA označeni kao "ratni huškači" koji izazivaju rast tenzija u regionu izvođenjem zajedničkih vojnih vežbi.

Navedeno je da su rakete preletele 352 kilometra pre nego što su precizno pogodile mete na neimenovanom ostrvu, a da je Kim izrazio zadovoljstvo prikazanom vežbom i poručio da su severnokorejski višecevni lanseri raketa precizni kao "snajperska puška".