AKTUELNO

Američki ministar odbrane Džim Matis izjavio je danas da SAD i Turska imaju otvoren dijalog o rastućoj napetosti zbog sukoba u Siriji i dodao da očekuje da će dve zemlje "pronaći zajednički jezik".

Matis je u Briselu razgovarao sa turskim ministrom odbrane Nuretinom Čaniklijem, koji je zatražio od američkog ministra odbrane da prekine sa pružanjem podrške sirijskim kurdskim borcima, prenela je agencija AP.

Čanikli je rekao da sirijske kurdske milicije pomažu kurdskim pobunjenicima u Turskoj da "rastu i jačaju" i tako predstavljaju "egzistencijalnu" pretnju Turskoj.

Čanikli je Matisu tom prilikom predočio i niz dokumenata koji potkrepljuju njegove tvrdnje o povezanosti sirijskih kurdskih milicija i turskih kurdskih pobunjenika.

Matis je rekao da su razgovarali "apsoluteno otvoreno i iskreno" i da su se saglasili u vezi onoga što dve zemlje mogu "zajedno da urade".

Ankara besni jer Vašington podržava kurdske milicije u Siriji, a koje Turska smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj, navela je američka agencija.

Američki državni sekretar Reks Tilerson kasnije danas stiže u Ankaru da bi razgovarao o rastućim tenzijama između članica NATO - SAD i Turske.

#Džejms Matis

#SAD

#Sirija

#Turska

'