AKTUELNO

Konkurent mu je čestitao nakon objave preliminarnih rezultata.

Akutelni predsednik Kipra Nikos Anastasijadis osvojio je danas drugi petogodišnji mandat, pobedivši u drugom krugu izbora levičara Stavrosa Malasa.

Anastasijadis je osvojio 55,9 odsto glasova, na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, prenela je državna televizija, prenosi Rojters.

Malas je pozvao Anastasijadisa i čestitao mu na pobedi.

Anastasijadis (71) iz hrišćansko-demokratske stranke "Demokratski zbor" je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 28. januara osvojio 35,5 odsto glasova, a njegov rival nezavisni kandidat Stavros Malas (50), koga je podržala Komunistička partija AKEL, 30,25 odsto glasova.

Anastasijadis je završio pravni fakultet, a magistraturu na Univerzitetu u Londonu.

On predstavlja političku "staru gardu" i kaže da je zahvaljujući njegovom iskustvu i političkom umeću načinjen napredak u poslednjoj rundi pregovora sa kiparskim Turcima o ponovnom ujedinjenju ostrva kao federaciji sa dve zone.

To je, prema njegovoj oceni, najbliže što su se za više od četiri decenije primakli dogovoru prihvatljivom za obe strane.

Anastasijadis ističe da su mirovni pregovori i dalje njegova glavna briga i obećao je da će ih ponovo pokrenuti ako bude izabran za predsednika.

Kipar je podeljen 1974. godine nakon što je Turska okupirala severni deo ostrva, što se dogodilo ubrzo pošto su u Nikoziji državnim udarom na vlast došli pobornici ujedinjenja sa Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje "Tursku republiku Severni Kipar" i tamo drži oko 30.000 vojnika.

Južni, grčki deo Kipra je međunarodno priznat i u članstvu je Evropske unije.

Pročitajte još: OPASNE IGRE: Iran optužuje SAD da prete Rusiji NUKLEARIM ORUŽJEM

#Kipar

#Nikos Anastazijades

#Predsednički izbori

'