AKTUELNO

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, sa kojima je razgovarala o političkoj situaciji u zemlji i njenom putu ka EU.

Mogerini je s članovima Predsedništva BiH razgovarala o novoj Strategiji za Zapadni Balkan Evropske komisije, koja će biti objavljena 6. februara, i o prioritetima koje se nalaze pred vlastima BiH, naročito u pogledu kompletiranja odgovora na Upitnik, kao i u pogledu osiguranja kontinuiranog i efikasnog sprovođenja Reformske agende, uključujući i vladavinu prava.

Kako se navodi u saopštenju Evropske služba za spoljne poslove (EEAS), reforme bi trebalo da podstaknu promene neophodne za napredak Bosne i Herecegovine na putu EU integracija.

Mogerini je naglasila da političke stranke treba da pristupe reformi izbornog zakonodavstva, bez daljeg odlaganja, i da osiguraju održavanje i sprovođenje izbora u skladu s međunarodnim i evropskim standardima, prenela je Fena.

Ona je ponovo ukazala na svoju odlučnost da podrži sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući BiH, u poduzimanju konkretnih i odlučnih koraka na njihovom putu ka EU.

#Federika Mogerini

#Predsedništvo BiH

'