AKTUELNO

Strateški bombarder Tu-160M sa fabričkim brojem 8-04 u januaru je počeo testiranja, saopštio je izvor u ruskoj vojnoj industriji.

Do kraja 2018. godine ovaj nosač raketa će biti predat Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. On je javnosti predstavljen u novembru 2017. godine u Kazanjskom avijacionom preduzeću.

Ovaj avion je napravljen iz sovjetskih delova i nije obrazac modernizovane varijante bombardera - Tu-160M2.

Foto: Printscreen

- Na avionu je izvršena mala modernizacija, motori su ostali stari - objasnio je izvor, dodavši da je nemoguća proizvodnja Tu-160M2 od nule zbog nepotpune dokumentacije.

Pokazni let ove letelice planiran je za 25. januar. Kako je saopštila pres-službe Kremlja, pratiće ga predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin: Unapređeni strateški bombarderi za jačanje vojne moći

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će modernizacija strateških bombardera ojačati vojnu moć Rusije. Prilikom obilaska fabrike za proizvodnju aviona u Kazanju, na jugozapadu Rusije, Putin je rekao da će unapređena verizija sovjetskog bombardera "Tu-160" značajno unaprediti mogućnosti letelice. AP prenosi da Putin prisustvuje potpisivanju oko 2,9 milijardi dolara vrednog ugovora koji predviđa da ruske vazduhoplovne snage dobiju 10 takvih aviona. Ruski predsednik je kazao da unapređeni bombarder predstavlja "ozbiljan korak u razvuju industrije visoke tehnologije i jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje".

Serijska proizvodnja Tu-160, koja je počela 1984. godine u Kazanju, bila je obustavljena 90-ih godina nakon što je Boris Jeljcin 92. godine objavio obustavljanje kupovine ovih aviona.

Foto: Printscreen

U 1997. godini počeli su radovi na nastavku proizvodnje: dve letelice su izgrađene iz starih delova koji su sačuvani u preduzeću.

U ovom trenutku u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije se nalazi 11 aviona Tu-160 i 5 Tu-160M.

#Nebo

#Rusija

#bombarder

'