AKTUELNO

Grupa nekadašnje dece-vojnika, koja su oteta u vreme pobune Božje vojske otpora (LRA), danas pomaže nekima među desetinama hiljada svojih sapatnika da se oporave od zadobijenih trauma, a kao metodu koriste - muzičku terapiju.

Brutalna pobuna LRA donela je višegodišnje patnje narodu severne Ugande gde je na desetine hiljada dece oteto, njihovo detinjstvo uništeno, a zajednice razbijene, navodi danas AP.

Grupa pod nazivom Mladi lideri za obnovu i razvoj, koju su prošle godine oformila dva bivša dečaka-vojnika, uz podršku Instituta Goldin sa sedištem u Čikagu i organizacijom Arigatu internešenel iz Tokija, ima 240 članova, većinom bivših zarobljenika LRA, koji komponuju pesme i smišljaju pozorišne komade na osnovu svojih iskustava.

Božja vojska otpora, na čelu sa jednim od najtraženijih afričkih ratnih lidera Džozefom Konijem, terorisala je severnu Ugandu tokom 1990-ih i početkom 2000-ih godina, a bez podrške koju je u početku imala u borbi protiv vlade ostala je kada je ta grupa počela da otvoreno primenjuje brutalnu taktiku.

Godina je LRA ubijala, mučila, sakatila, silovala i otimala desetine hiljada civila, a među otetima je bilo više od 25.000 dece, prema podacima UNICEF-a.

Deca su za LRA bila omiljeni plen jer je decom bilo lakše kontrolisati i ubediti ih u navodne natprirodne Konijeve moći, a posebno dečaci su prisiljavani da postanu borci LRA.

#Rat

#deca

'