AKTUELNO

Odluke koje budu donete na predstojećem sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) pokazaće da se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela neće moći lako primeniti, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Objasnili smo svim naših sagovornicima da odluka SAD nije u skladu sa međunarodnim pravom, diplomatijom niti čovečnošću - rekao je Erdogan na skupštini Partije pravde i razvoja (AKP) u centralnoj turskoj provinciji Sivas, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je turski predsednik imao telefonske razgovore sa svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i papu Franju.

- S planom koji ćemo sačiniti tokom sastanka OIC, pokazaćemo da se ta (američka) odluka neće moći lako primeniti - istakao je on, dodavši da Turska saopštenje predsednika SAD Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za izraelsku prestonicu smatra ništavnim.

Erdoganov portparol najavio je u sredu da će OIC održati hitan sastanak u Turskoj 13. decembra, kako bi se iskoordinisao odgovor na odluku SAD. OIC, uspostavljana 1969, ima 57 država članica s većinskim ili velikim muslimanskim stanovništvom.

Hitan sastanak održala je juče i Arapska liga, koja ima 22 aktivne članice, a u saopštenju izdatom posle sastanka u Kairu Trampova odluka naiva se "opasnim kršenjem međunarodnog prava" i najavljuje poziv na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o odbacivanju američke odluke.

Trampovo saopštenje je uznemirilo i američke saveznike na Zapadu, pa su tako u UN Francuska, Italija, Nemačka, Britanija i Švedska pozvale SAD da "iznesu detaljne predloge za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba".

Palestinci su izašli na ulice u znak protesta posle saopštenja SAD, a protesti su održani i u Iranu, Jordanu, Libanu, Tunisu, Somaliji, Jemenu, Maleziji i Indoneziji, kao i ispred ambasade SAD u Berlinu, ali i u Švedskoj.

#Redžep Tajip Erdogan

'