AKTUELNO

Do promene na čelu Vlade dolazi u danu kada su poljski poslanici usvojili zakon koji će promeniti način funkcionisanja Vrhovnog suda Poljske.

Predsednik Poljske Andžej Duda zvanično je danas imenovao ministra finansija Mateuša Moravjeckog, nekadašnjeg međunarodnog bankara, za novog predsednika poljske Vlade.

Duda je tokom ceremonije u predsedničkoj palati rekao Moravjeckom da će nastojati da sarađuje s njim.

On je zahvalio dosadašnjoj premijerki Beati Šidlo, koja je podnela ostavku, na dvogodišnjem vođenju konzervativne Vlade Poljske.

Vladajuća stranka Pravo i pravda sinoć je odlučila da Moravjecki bude novi premijer. Njegov izbor treba da potvrdi parlament, što bi trebalo da bude formalnost s obzirom da ta stranka ima komotnu većinu.

Foto: Tanjug

Do promene na čelu Vlade dolazi u danu kada su poljski poslanici usvojili zakon koji će promeniti način funkcionisanja Vrhovnog suda Poljske, a treba da se izjasne ii o posebnom zakonu koji će izmeniti način predlaganja sudija.

Na taj način će okončati temeljnu promenu pravosudnog sistema, koju kritičari, uključujući Venecijansku komisiju, ocenjuju kao urušavanje nezavisnosti sudstva i kao nedemokratska nastojanja konzervativne populističke stranke Pravo i pravda

#Mateuš Moravjecki

#Poljska

#Premijer

'