AKTUELNO

Ovo je prva raketa ispaljena od 15. septembra.

Raketa koju je večeras ispalila Severna Koreja, pala je u more blizu Japana, saopštili su japanski zvaničnici, koji nisu naveli da li je prouzrokovala bilo kakvu štetu.

Japanska vlada procenila je da je raketa letela oko 50 minuta i pala u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, preneo je Rojters pozivajući se na japansku NHK televiziju.

Južnokorejski komandant zajedničkih vežbi rekao je da je raketa ispaljena u sredu u 03.17 sati po lokalnom vremenu iz Pjongsonga, grada u Južnoj Pjongjan provinciji.

Najnoviju aktivnost Severne Koreje osudio je Japan koji je odmah sazvao i hitnu sednicu vladinog kabineta.

Pentagon: Zabeleženo "verovatno" lansiranje rakete

Američki Pentagon saopštio je večeras da je zabeležio "verovatno" lansiranje rakete iz Severne Koreje.- Detektovali smo verovatno lansiranje rakete iz Severne Koreje. Trenutno smo u procesu procenjivanja situacije i pružićemo dodatne detalje kada to bude moguće - rekao je portparol Pentagona Robert Mening, prenosi Rojters.

Nekoliko minuta nakon što je Severna Koreja ispalila raketu, Južna Koreja je izvela raketnu vežbu nazvanu "precizni napad".

Tramp: Pobrinućemo se za situaciju sa Severnom Korejom

Američki predsednik Donald Tramp rekao je povodom najnovijeg lansiranja rakete, da je to nešto za šta će se pobrinuti.- To je situacija za koju ćemo se pobrinuti - rekao je Tramp na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.Prema njegovim rečima, najnovije lansiranje rakete nije promenilo pristup rešavanju problema sa Severnom Korejom, nedelju dana nakon što je tu zemlju stavio na listu zemalja za koje Vašington smatra da podržavaju terorizam.

Bela kuća saopštila je da je o najnovijem lansiranju rakete od strane Severne Koreje obavešten američki predsednik Donald Tramp.

Kako se navodi, to je prva raketa ispaljena posle 15. septembra.

#Raketa

#Severna Koreja

'