AKTUELNO

Lideri Velike Britanije, Francuske i Italije zadale su tehnološkim kompanijama cilj da tekstove koji promovišu terorizam uklone s interneta u roku od dva sata.

Britanska premijerka Tereza Mej je na sastanku svetskih i tehnoloških lidera na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekla da internet kompanije napreduju, ali da moraju da idu "dalje i brže" da bi zaustavile onlajn širenje nasilnog ekstremističkog materijala.

Vreme za koje se s interneta ukloni propaganda Islamske države smanjilo se sa šest dana na 36 sati u prvoj polovini ove godine, rekla je Tereza Mej, ali je dodala da je "36 sati i dalje predugo".

Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Italije Paolo Djentiloni pridružili su joj se u apelu na brže uklanjanje terorističke propagande s interneta.

Internet servisi su pod sve većim pritiskom da sa svojih sajtova uklone poruke koje inspirišu ekstremističke napade ili daju uputstva za njihovo izvođenje.

Mejova i Makron ranije su predložili da bi tehnološke kompanije koje ne rade dovoljno na rešavanju tog problema mogle da se suoče s pravnim posledicama i kaznama.

Fejsbuk, Majkrosoft, Tviter i Jutjub su ovog leta pokrenuli zajedničku inicijativu u cilju borbe protiv terorizma, u okviru koje će raditi na tehnološkim rešenjima i sarađivati sa stručnjacima.

Fejsbuk je počeo da koristi veštačku inteligenciju za nalaženje i uklanjanje ekstremističkog sadržaja, kao što radi u suzbijanju dečije pornografije, i ima tim od 150 stručnjaka koji je posvećen borbi protiv terorizma.

Tviter je u prvoj poliovini ove godine ukinuo 300.000 naloga zbog promovisanja terorizma, a broj ekstremističkih video snimaka uklonjenih s Jutjuba više je nego udvostručen prethodnih meseci.

"Uklanjanje svih takvih sadržaja u roku od nekoliko sati, pa čak i sprečavanje da se uopšte objave, predstavlja ogroman tehnološki i naučni izazov koji nastavljamo da preduzimamo. Plast sena je ovde nezamislivo veliki, a igle su i veoma male i stalno promenljive", rekao je u sredu potpredsednik kompanije Gugl Kent Voker.

Neki od izazova za tehnološke kompanije u borbi protiv terorističkih poruka su očuvanje slobode govora i privatnosti.

#Internet

#Nasilje

#Terorizam

'