AKTUELNO

Seriju telefonskih poziva sa lažnim dojavama o bombama u ruskim gradovima zvanični Kremlj je okarakterisao kao "telefonski terorizam", a ruski predsednik Vladimir Putin je obavešten o događajima.

"Ovo je, bez sumnje, telefonski terorizam, telefonski huliganizam. Predsednik je, naravno, uredno obavešten", izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov povodom lažnih dojava o bombama u svim većim ruskim gradovima.

Kako prenosi Rojters, Peskov je rekao da Kremlj preduzima neophodne korake za identifikaciju odgovornih.

Kako je Tas s prethodno izvestio, izvor iz službi za vanredne situacije ruske prestonice je izjavio da je većina jučerašnjih pretraga u zgradama u Moskvi pokazala da su dojave o postavljanju bombi u tim objektima bile lažna uzbuna.

"U ovom trenutku, pretrage u većini objekata su završene ili se privode kraju. Ništa sumnjivo nije pronađeno ni u jednom objektu", rekao je izvor ruske agencije, koji nije imenovan.

Hitne službe su saopštile da je zbog više od 100 anonimnih dojava o bombama za nekoliko sati, više od 50.000 osoba evakuisano i dodale da su policija, zajedno sa psima tragačima, i demineri pretraživali srednje škole, univerzitete, trgovinske centre, železničke stanice, aerodrom i hotele.

Među lokacijama na kojima su navodno bile postavljene bombe su, kako je navedeno, sve tri najveće železničke stanice u glavnom gradu Rusije, više od 12 trgovinskih centara, uključujući i jedan nadomak Crvenog trga i najmanje jedan univerzitet.

Za lažne dojave o terorizmu, ukazuje se, zakonom je propisano do pet godina zatvora, a započeto je i nekoliko policijskih istraga.

Postoji i mogućnost da počinioci koriste snimljene poruke i mašine za automatsko pozivanje, što bi moglo da stvori poteškoće u pronalaženju pravih krivaca.

Rusiju trese epidemija lažnih dojava o bombama ove nedelje, a bezbednosne službe su saopštile da je više od 45.000 ljudi evakuisano sa javnih mesta iz 22 grada širom Rusije.

"Raša tudej" je juče tvrdio da pozivi izgleda dolaze iz Ukrajine.

#Terorizam

'