AKTUELNO

Katalonske vlasti su saopštile da je Španija u maju dobila upozorenje da Islamska država planira napad u Barseloni, ali je zaključila da upozorenje nije verodostojno.

U saopštenju se, međutim, negiraju medijski navodi da su američke bezbednosne službe stajale iza upozorenja na napad u Barseloni, gde su džihadisti ranije ovog meseca izveli napad kombijem koji je uleteo među pešake, prenosi AFP.

Španski dnevnik El Periodiko de Katalunja naveo je da je američki Nacionalni antiteroristički centar (NCTC) upozorio španske obaveštajne zvaničnike na pretnju nedeljama pre nego što je kombi pokosio turiste i lokalne stanovnike u popularnoj ulici Las Ramblas 17. avgusta, usmrtivši 14 osoba.

- Informacije nepotkrepljene dokazima, sumnjive verodostojnosti, koje datiraju s kraja maja ove godine, nagovestile su da Islamska država planira da izvede neprecizirane terorističke napade tokom leta na prometne turističke lokacije u Barseloni u Španiji, konkretno u ulici Las Ramblas  - naveo je taj list, tvrdeći da je to upozoravajuća nota NCTC-a koja datira od 25. maja.

Nota je objavljena kao transkript, a ne kao original, što objašnjava zašto je imala nekoliko pravopisnih grešaka, rekao je direktor španskog lista Enriko Hernandes.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova u katalonskoj vladi Hoakim Forn odbacio je tu notu kao naknadno sastavljenu.

Može li korejska kriza da eksalira u sukobe širih razmera? (VIDEO)

- Upozorenje u vezi s mogućim napadom tokom leta na mestima kao što je Las Ramblas stiglo nam je iz drugih izvora - rekao je ministar na konferenciji za novinare, ne iznoseći druge detalje.

Nakon što su izanalizirale upozoravajuće informacije i podelile to sa španskom centralnom vladom, španske vlasti su zaključile da "upozorenje nije dovoljno kredibilno", istakao je on.

- Apsolutno ne postoji veza između te informacije i napada kombijem u Barseloni izvedenog 17. avgusta - zaključio je on.

Načelnik katalonske policije Hosep Luis Trapero rekao je da upozorenje nije upućeno iz CIA-e niti iz NCTC-a.

Portparol španske obaveštajne agencije CNI u izjavi za AFP odbio je potvrdi ili da opovrgne bilo šta što se tiče komunikacije sa drugim obaveštajnim službama.

Međutim, radio stanica Kadena SER sa sedištem u Madridu tvrdi, pozivajući se na "antiterorističke izvore", da je dokument koji je objavio list El Periodiko de Katalunja –autentičan.

#Napad

#Španija

'