AKTUELNO

Najnoviji raketni test Severne Koreje pokazuje da pretnja Pjongjanga o ispaljivanju četiri rakete u vode u blizini američke teritorije Guam nije blef, izjavio je danas šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov.

Kosačov smatra da nedavno usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN koja se odnosi na raketni progrma Severne Koreje nije postigla svoj cilj jer se "situacija pretvorila u bilateralni spor između Severne Koreje i SAD", preneo je Rojters.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, koji podseća da je poslednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

Savet bezbednosti UN će tim povodom tokom dana održati vanrednu sednicu.

Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

HITAN SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI ZBOG PJONGJANGA! I Moskva zabrinuta zbog Severne Koreje

Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Abe je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

#Konstantin Kosačev

#Severna Koreja

'