AKTUELNO

Britanija će sutra, na početku treće runde pregovora o Bregzitu, pozvati Evropsku uniju da pokaže "maštovitost" u pregovorima o istupanju te zemlje i pomogne da se diskusija fokusira na buduće odnose, a ne na sporazum o razlazu.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis pozvaće EU da bude fleksibilnija u svom pristupu na početku sutrašnje runde pregovora s glavnim pregovaračem tog bloka Mišelom Barnijeom - treće po redu, koja će verovatno biti pretežno tehničkog karaktera, prenosi Rojters.

Vladin izvor rekao je da će Britanija skrenuti pažnju na dokumenta o svojim stavovima koje je objavila u protekle dve nedelje, a odnose se i na buduće odnose i na razlaz, da bi pokazala kako zvaničnici "vredno rade na informisanju pregovarača".

SNAŽNA TROPSKA OLUJA NA JUGOISTOKU! Nove ŽRTVE snažnog nevremena

- Sada obe strane moraju biti fleksibilne i spremne na kompromis kad je reč o rešavanju pitanja u oblastima u kojima se ne slažemo. Kao što je EU sama poručila, sat otkucava, tako da nijedna strana ne bi trebalo da odugovlači - rekao je neimenovani izvor.

Britanija je objavila svoje stavove o svim pitanjima od budućih carinskih aranžmana do razmene podataka, izlazeći iz okvira zahteva EU da se najpre postigne napredak u tri prioritetne oblasti koja se tiču prava britanskih državljana u EU i građana EU u Britaniji, granice Britanije sa Irskom i finansijskog poravnanja.

Britanski zvaničnici pritom navode da ne mogu da napreduju u ovim oblastima a da ne razmotre buduće odnose, tvrdeći da ono što se događa na granici sa Severnom Irskom umnogome zavisi od vrste carinskog sporazuma koji bude usaglašen sa EU.

Nova runda pregovora počinje u trenutku kada britanska ekonomija počinje da pokazuje znake prenapregnutosti usled prošlogodišnje referendumske odluke o napuštanju Unije, napominje britanska agencija.

#Bregzit

#Britanija

'