AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će na predizbornim skupovima u njenoj zemlji biti odata pošta žrtvama terorističkih napada u Spaniji i da ti skupovi neće biti otkazani jer predstavljaju proslavu demokratije i slobode, što teroristi nikada neće razumeti.

Zzrtvama će biti odata pošta minutom ćutanja, ali neće biti "glasne muzike i sličnog", rekla je Merkelova, prenosi AFP. Opšti izbori u Nemačkoj zakazani su za 24. septembar.

"Pitala sam se da li danas ipak treba da se sastajemo ovde", rekla je Merkelova u komentaru povodom napada, govoreći na marginama jedne predizborne manifestacije u Berlinu.

NOVI BILANS TERORISTIČKOG NAPADA U BARSELONI: Broj žrtava porastao na 14

Merkelova je dodala da su ona i lideri suparničkih političkih partija na kraju odlučili da to ipak učine.

"Zbog toga što su izbori i višenedeljna kampanja pre njih proslava demokratije, a time i proslava naše slobode", rekla je ona. "Teroristi to nikada neće razumeti. Ali, mi znamo da naša snaga leži u demokratiji, slobodi i poštovanju svakog pojedinca", rekla je Merkelova.

"Terorizam može izazvati trenutke bola i duboke tuge, kao što se dogodilo u Sspaniji, ali nas nikada ne može poraziti", istakla je ona.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je u napadu u Barseloni povređeno 13 nemačkih državljana i da su neki od njih u kritičnom stanju.

Taj zvaničnik je rekao da nije moguće isključiti da i među poginulima ima nemačkih državljana.

Na zgradama zvaničnih institucija u Nemačkoj zastave su spuštene na pola koplja, navodi AFP.

#Angela Merkel

#Predizborna kampanja

'