AKTUELNO

Tužno.

Britanska beba Čarli Gard, koja se našla u središtu spora roditelja i lekara oko toga da li bi trebalo da bude prebačena u SAD na eksperimentalno lečenje, preminula je, javio je danas sajt lista Dejli mejl.

Jedanostomesečni dečak je imao izuzetno retko genetsko oboljenje koje izaziva progresivno moždano oštećenje i slabost mišića, podseća Rojters.

Njegovi roditelji su želeli da on bude podvrgnut eksperimentalnom lečenju u SAD, ali su lekari u londonskoj bolnici u kojoj se on već leči bili mišljenja da mu nova metoda lečenja ne bi pomogla, već da bi ga samo stavila na još veće muke, pa su osporili roditeljsku želju.

Foto: Tanjug AP

Roditelji Kris Gard i Koni Jejts su nedavno odustali od pravnih pokušaja da ga pošalju u SAD na eksperimentalno lečenje, nakon što su nedavna medicinska testiranja pokazala da nema izgleda da se bebi pomogne da pobedi neizlečivu bolest.

Bolnica u Londonu je, inače, nameravala da Čarlija skine sa aparata za veštačko održavanje životnih funkcija i omogući mu da mirno umre.

Pročitajte još: UZNEMIRUJUĆ VIDEO! TRAGEDIJA U ZABAVNOM PARKU: Poginuo mladić, sedam osoba povređeno!

Ovaj slučaj je privukao međunarodnu pažnju nakon što su Čarlijevi roditelji dobili podršku pape Franje, američkog predsednika Donalda Trampa i nekih američkih poslanika, a i neki aktivisti iz SAD doputovali su u London da podrže Čarlijeve roditelje.

Neki komentatori su taj slučaj predstavili kao sukob između porodice i države, dok su pojedini američki konzervativci iskoristili priliku da kritikuju britanski sistem zdravstvenog osiguranja koji finansira država, iako u ovom slučaju nikada nije bio problem novac, napominje američka agencija.

#Beba

#Engleska

#Smrt

'