AKTUELNO

Novoizabrani predsednik SAD mogao bi s liderom Rusije prvi put da se sretne na Krimu i tako pokaže da zaista želi dobre odnose s Moskvom.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp mogao bi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvi put da se sretne na Krimu, otkriva izvor blizak milijarderu za američke medije. On podseća da je Tramp najavio pomirenje s Rusijom i da bi put na Krim bio najbolji pokazatelj da to zaista i želi.

Prema njegovim rečima, to ne znači da bi Tramp automatski priznao Krim kao deo Rusije.

- To zavisi od toga kakav odnos budu napravili Putin i Tramp - tvrdi blizak saradnik republikanca.

Osim toga, ruski mediji pišu da bi Tramp, zarad poboljšanja odnosa sa Moskvom, mogao da povuče i NATO trupe, koje se trenutno nalaze na samoj granici Rusije.

Da bi Tramp mogao da povuče NATO trupe sa ruskih granica, smatra i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

- Rusija ima dovoljno strpljenja da novi predsednik SAD Donald Tramp shvati na koji način se treba baviti spornim pitanjima između Moskve i Vašingtona. Jedan od načina na koji bi Tramp mogao da doprinese u izgradnji poverenja sa Rusijom jeste da ubedi NATO da uspori svoju ekspanziju ili da povuče svoje snage kod ruskih granica. To bi dovelo do neke vrste popuštanja u Evropi - smatra Peskov.

Inače, Tramp je tokom predizborne kampanje i u svom prvom govoru nakon pobede na predsedničkim izbora najavio poboljšanje odnosa sa Rusijom. Stalno je govorio da je Putin veliki lider i da želi da s njim bude prijatelj.

S druge strane, ruski predsednik je prvi među svetskim liderima čestitao Trampu pobedu i izrazio nadu da će njih dvojica dobro sarađivati.

S. P.

'