AKTUELNO

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson poručio je, uoči Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana koji se danas održava u Trstu i kojem i on prisustvuje, da će udružiti snage sa britanskim saveznicima kako bi se pomoglo Zapadnom Balkanu da se reformiše, stabilizuje i prosperira, saopštio je "Forin ofis".

Džonson će pozvati region i prijatelje da pojačaju napore kako bi se Balkan razvio u "svetionik demokratije i ekonomskog rasta", navodi se u saopštenju.

Takođe, šef britanske diplomatije će na skupu u Trstu potvrditi da će Britanija biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu 2018, a uoči današnjeg Samita u Trstu on je rekao da je ponosan što će njegova zemlja biti domaćin takvog skupa iduće godine.

- To je snažan dokaz naše podrške preko potrebnoj reformi kako bi se poboljšala bezbednost regiona, ojačala ekonomija i suzbili izazovi kao što su nezakonite droge i trgovina ljudima, koji predstavljau pretnju po sve nas, bilo da smo na Zapadnom Balkanu ili u Britaniji - rekao je Džonson uoči samita.

Pročitajte još: LEPE VESTI: Evropska investiciona banka spremna da podrži pristupanje Srbije EU

Forin ofis, takođe, navodi da će danas na Samitu u Trstu biti lansiran novi Akcioni plan o regionalnoj ekonomskoj zoni kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mesta, nove investicije u oblasti saobraćajne i energetske infrastrtukure, kao i digitalni projekti radi boljeg povezivanja u regionu.

U saopštenju stoji da će Britanija ove godine investirati više od 20 miliona funti kako bi pomogla u unapređenju vladavine prava i podržala vlasti u borbi protiv ilegalnih droga i trgovine ljudima.

Britanija će takođe, dodaje se, pomoći u sprovođenju preko potrebnih reformi s ciljem poboljšanja poslovnog orkuženja u regionu i suzbijanja korupcije.

#Boris Džonson

#Zapadni Balkan

'