AKTUELNO

Vladajuća koalicija izabrala svog kandidata.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržaće aktuelnog ministra spoljnih poslova te zemlje Frank-Valtera Štajnmajera za novog predsednika Nemačke, javljaju svetske agencije.

Hrišćansko-demokratska unija, koju predvodi Merkelova, kao i Socijaldemokratska partija Nemačke, koju vodi Štajnmajer, čine vladajuću koaliciju koja treba da predloži jednog kandidata za naredne predsedničke izbore, a uprkos tome što se kancelarka protivila da to bude njen kolega iz koalicione partije, sada je promenila mišljenje.

Izvor Rojtersa iz redova konzervativaca naveo je da bi Štajnmajer trebalo da bude kandidat za naslednika aktuelnog predsednika Joahima Gauka.

Navodi se da je i lider sestrinske stranke demohrišćana, bavarske Hrišćanskosocijalne unije, Horst Zehofer objavio da je ta partija takođe pristala da pruži podršku Štajnmajeru za preuzimanje ove mahom ceremonijalne funkcije.

Rojters navodi da nije jasno ko će naslediti Štajnmajera na funkciji šefa diplomatije u slučaju da on pobedi na predsedničkim izborima.

S.A.

'