AKTUELNO

Primirje koji su dogovorili američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin na samitu G20 u Hamburgu, prva je inicijativa američke administracije da u dogovoru sa Rusima stabilizuje ratom razorenu Siriju.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će dogovor SAD i Rusije o primirju na jugu Siriji "spasti živote" i pozvao je na dalju saradnju s Moskvom.

- Dogovorili smo primirje u delovima Sirije koje će spasti živote - napisao je Tramp na Tviteru i dodao da je došlo vreme za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Rusijom.

Dogovor SAD i Rusije o primirju na jugozapadu Sirije danas je stupio na snagu.

Foto: Tanjug

Nijedno primirje u Siriji u poslednjih šest godina u Siriji nije dugo trajalo, navodi agencija AP.

Pobunjenici koje podržavaju SAD, sirijska vojska i ekstremisti Islamske drave bore se za kontrolu nad jugom Sirije.

Pročitajte još: U Siriji stupio na snagu DOGOVOR O PREKIDU VATRE!

Jordan i Izrael su takođe deo dogovora. Dve zemlje saveznice SAD imaju granicu s južnim delom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu deo tog dogovora.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu - Moskva podržava predsednika Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusija bore protiv Islamske države u Siriji.

#Donald Tramp

#Sirija

#Vladimir Putin

'