AKTUELNO

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njeni saveznici osvojili su najviše glasova u danas održanom prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji, pokazuju delimični zvanični rezultati koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Kako je objavilo to ministarstvo, ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta, Makronova "Republika u pokretu" i njeni saveznici na putu su da osvoje više od 30 osto glasova, preneo je Rojters.

Međutim, ministarstvo je navelo da podaci kojima u ovom trenutku raspolaže ne uključuju glasove iz najvećih francuskih gradova. AP dodaje da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je, na osnovu 46 odsto prebrojanih glasova, Makronova "Republika u pokretu" osvojila više od 26 odsto glasova na izborima.

Konzervativni Republikanci osvojili su 16 odsto glasova, krajnje desničarska partija Nacionalni front 14 odsto, kranje levičarska partija Žan-Lik Melašona 10 odsto, a socijalisti samo sedam odsto glasova. Ministarstvo je navelo i da je broj onih koji nisu izašli na izbore visok i da iznosi 51,4 odsto.

Makronova stranka na putu je da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju prethodno objavljeni rezultati anketa, nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u toj zemlji iz kojih se vidi i da je izlaznost bila na istorijski niskom nivou.

Prema rezultatima dve ankete, Makronova "Republika u pokretu" zajedno sa svojim saveznikom "Modem" na putu je da osvoji više od 400 od 577 mesta u francuskoj skupštini.

PRIČA O RAZVODU PADA U VODU? Melanija Tramp se sledeće nedelje seli u Belu kuću

Dve agencije, zajedno sa drugima, predviđaju da je Makron osvojio više od 30 odsto glasova u prvom krugu izbora, nakon zatvaranja biračkih mesta.

Prema podacima ankete koju je sprovela agencija "Elabe" Makron je osvojio između 415 i 445 poslaničkih mesta, dok anketa "Kantar Sofres" navodi da se taj broj kreće između 400 i 445.

Agencije za ispitivanje javnog mnjenja takođe previđaju istorijski nisku izlaznost od oko 50 odsto, što ukazuje na zamor nakon izborne sezone koja je dovela Makrona na čelo Francuske prošlog meseca, navodi AP.

#Francuska

#Izbori

'