AKTUELNO

Putin je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ponovo odbacio tvrdnju da su Asadove snage koristile hemijsko oružje u napadu 2. aprila na severu Sirije, ubivši 90 ljudi, među kojima je bilo dece.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da predsednik Siije Bašar el Asad nije koristio hemijsko oružje protiv svog naroda, te da je tvrdnja o tome provokacija.

- Potpuno smo uvereni da je to provokacija. Asad nije koristio hemijsko oružje. To su uradili oni koji žele da na njega svale krivicu - rekao je Putin i dodao da ruska obaveštajna služba ima saznanja da je sličan scenario bio predviđen i drugde u Siriji.

Foto: Tanjug

Zapadne zemlje su odmah posle napada tvrdile da su Asadove snage hemijskim oružjem napale uporište pobunjenika.

Rusija je od početka odbacivala optužbe Zapada, navodeći da je sirijska avijacija pogodila pobunjičko skladište u kojem su bile toksičke supstance i zatražila međunarodnu istragu da bi se utvrdila istina o napadu.

Pročitajte još: Putin odbacio lažne optužbe: Nema dokaza da je Asad koristio hemijsko oružje!

Rusija, jedna od najbližih saveznica Asada, i sirijska vlada su u više navrata negirale korišćenje hemijskog oružja. Posle fatalnog hemijskog napada 2013. godine, Sirija je pristala da uništi svoje hemijsko oružje po sporazumu za koji su posredovanje Rusije i SAD. Objavila je da je uništila 1.300 tona hemijskog arsenala, ali mnogi sumnjaju u to.

#Bašar al Asad

#Hemijsko oružje

#Sirija

#Vladimir Putin

'