AKTUELNO

On je bolovao od raka.

Slavni britanski glumac, ser Rodžer Mur, poznat po ulogama tajnog agenta 007, Džejmsa Bonda, preminuo je u Švajcarskoj nakon kraće bitke sa rakom, javila je danas njegova porodica. Imao je 89 godina.

Foto: Tanjug

Rodžer Mur je poznati engleski glumac. Najpoznatije dve uloge su mu Sajmon Templer u seriji Svetac i Džejms Bond u nekoliko filmova o tajnom agentu 007. A od 1991. godine je senator u UNICEF organizaciji.

Rođen je u Londonu 1927. i posle profesije manekena početkom pedesetih, potpisao je sedmogodišji ugovor sa MGM. Ti prvi filmovi mahom nisu bili zapaženi, od "Interrupted Melody" do "The King's Thief", ali mu je prelazak na male ekrane doneo prvu slavu.

Foto: Tanjug

Kada je pisan scenario za prvi film o tajnom agentu Džejmsu Bondu, Doktor No, za glavnu ulogu je bio predviđen Rodžer Mur. Međutim, on je bio zauzet obavezama snimanja serije „Svetac“, pa je uloga ponuđena Šonu Koneriju. Kada je 1973. godine Koneri „zbog starosti“ prestao da glumi naslovnu ulogu ovog serijala, uloga je „vraćena“ Rodžeru Muru, iako je stariji od Konerija.

Foto: Printscreen Youtube

Zbog svog „nasleđa“ je karijeru kao agent Bond počeo uz etiketu „čovek koji je nasledio Šona Konerija“, a zbog šest snimljenih filmova o tajnom agentu Bondu (poslednji „Pogled na ubistvo“ 1985. godine) istu Bond-karijeru završio sa etiketom „jedan film više“ (kada je snimao ovaj film imao je 57 godina).

Pustolovine poznatog britanskog tajnog agenta Mur je oživeo čak sedam puta na velikom platnu. Mur je bio posvećen humanitarnom radu, zahvaljujući pre svega poznanstvu sa Odri Hepbern.

Najviše gledan film u kojem je Rodder Mur igrao je "Oktopusi" iz 1983. godine, kada mu je uloga Džems Bonda donela svetsku slavu. U jednom od intervjua Mur je istakao da je "uvek imao uspeha sa ženama".

Postavljen je za ambasadora UNICEF-a.

#Smrt

#glumac

'