AKTUELNO

Policija je na mestu zločina zatekla jeziv prizor.

Devon Arturs (18) sa Floride koji je ubio svoja dva cimera, izjavio je policiji da je to učinio zato što su bili neonacisti i omalovažavali su njegovo nedavno preobraćanje u islam.

Istražitelji su na mestu stravičnog događaja, gde ih je odveo, našli materijale za sastavljanje bombi i nacistička obeležja.

Devon Arturs je rekao policiji da je do skoro delio neonacistička ubeđenja sa svojim cimerima, ali da se preobratio u islam, navodi se u sudskoj dokumentaciji i izjavi koju je danas objavila policijska stanica grada Tampa, prenosi AP. Istražitelji su u stanu pronašli tela 22-godišnjeg Džeremija Himelmana i 18-godišnjeg Endrjua Onesčuka.

Arturs se tereti po dve tačke za prvostepeno ubistvo, dve tačke za teški napad sa namerom da počini zločin, kao i po tri tačke za oružanu otmicu. Sud još nije imenovao advokata za njegov slučaj.

Foto: Tanjug/Wikipedia

Kako se navodi u sudskim dokumentima, u stanu u gradu Tampa gde su se nalazila tela žrtava, istažitelji su pronašli nacističke i rasističke simbole, uramljenu sliku bombaša iz Oklahoma sitija Timotija Mekveja, eksplozive i radioaktivne supstance, a ispred stana stajao je i plakao u vojnoj uniformi četvrti cimer Brendon Rasel.

-Ovo je moj cimer (Rasel). On ne zna sta se događa, samo je naišao na njih baš kao i vi - rekao je Arturs policijskim službenicima, navodi se u izveštaju.

Federalni agenti uhapsili su i Rasela (21), pod optužnicom u vezi sa eksplozivima.

Kako je FBI saopštio, Rasel je "priznao svoja neonacistička uverenja" i naveo da je bio član grupe Atomvafen, što je nemački naziv za "atomsko oružje".

Niz targičnih događaja zaočeo je u petak kada je Arturs dva kupca i jednog zaposlenog uzeo za taoce pod pretnjom oružjem u prodavnici cigareta u Tampi, navela je policija i dodala da se on žalio na tretman kakav muslimani imaju.

-On je zatim obavestio sve tri žrtve da je uznemiren zbog američkog bombardovanja njegovih muslimanskih zemalja - navodi se u izveštaju detektiva Keneta Najtlingera.

-Morao sam to da uradim - rekao je Arturs policiji.

#Ubistvo

#mladić

'