AKTUELNO

Destine hiljada simpatizera i rukovodstvo stranke okupilo se na vanrednom kongresu, na kome će Erdogan biti postavljen za predsednika stranke.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je povratio kontrolu nad vladajućom strankom Turske, Partijom pravde i razvoja, koju je i osnovao, što će najmoćnijem čoveku Turske dati dodatni autoritet da postavlja lojalne kadrove na liste parlamenata i partijske pozicije širom zemlje, ocenjuje agencija Blumberg.

Uvedene su neverovatno oštre mere bezbednosti, prvenstveno zbog vanrednog stanja koje i dalje traje, uzrokovano neuspelim državnim udarom u julu prošle godine.

Turski dnevni list Hurijet javio je da je na skup autobusima doveženo oko 60.000 ljudi iz svih delova zemlje, prenosi Blumberg. Među Erdoganovim pristalicama, rano jutros je izbila tuča za bliža mesta kako bi videli predsednika, stoga su bezbednosne snage morale da koriste biber sprej u cilju obuzdavanja gomile.

Po starom ustavu Turske, predsednik ne može da bude član nijedne stranke, ali nakon referenduma održanog 16. aprila ove godine u Turskoj, Ustav je promenjen i sada je to omogućeno.

On će na kongresu preuzeti vođstvo stranke od trenutnog lidera i premijera Binali Jiljdirima, kome će biti dodeljeno novoformirano mesto potpredsednika, rekao je zamenik predsednika stranke Hajati Jazidži za AFP.

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'