AKTUELNO

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry".

Ministri finansija grupe sedam najrazvijenijih država sveta G7 danas će se obavezati da udruže snage u borbi protiv rastuće pretnje međunarodnih sajber napada, navodi se u nacrtu izjave koju ministri spremaju na sastanku koji se održava u Italiji, a u koji je Rojters imao uvid.

Agencija podseća da je u jučerašnjem globalnom sajber napadu inficirano na desetine hiljada kompjutera u skoro 100 država sveta.

- Primećujemo da sajber incidenti predstavljaju narastajuću pretnju našim privredama i da su potrebni odgovori koji obuhvataju celokupnu ekonomsku politiku - stoji u nacrtu.

Foto: Pixabay.com

U njemu se poziva na zajedničko brzo uočavanje bilo kakvih ranjivih tačaka u okviru svetskog finanskog sistema i naglašava važnost efektivnih mera za pristup sajber bezbednosti među pojedinačnim finansijskim firmama i na sektorskom nivou.

Izjava ministara trebalo bi da bude objavljena tokom dvodnevnog sastanka koji oni imaju Bariju i razgovaraju o pitajima sa kojima se suočava svetska ekonomija.

Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan je novinarima rekao da su razgovori, ugovoreni pre jučerašnjih sajber napada, "na žalost izvedeni baš na vreme".

#Italija

#Napad

#haker

'