AKTUELNO

Ispred rezidencije britanske kraljice Elizabete Druge u Bakingemskoj palati jutros su se, u cik zore, okupili mediji nakon što su objavljeni navodi o "krajnje neuobičajenom" sastanku osoblja, što je izazvalo spekulacije o eventualnoj vesti iz kraljevske porodice.

Bakingemska palata je saopštila da će se britanski princ Filip, 95-godišnji suprug kraljice Elizabete Druge, ove jeseni će se trajno povući iz javnih aktivnosti.

Odluka, prema kojoj će princ Filip do avgusta učestvovati u javnim aktivnostima, doneta je uz punu podršku kraljice, napominje se u saopštenju, prenosi AFP.

Bakingemska palata ističe da će kraljica i dalje učestvovati u kompletnom programu javnih aktivnosti, dok će princ Filip nastaviti da vodi mnogobrojne dobrotvorne organizacije, navodi AP.

- Princ Filip, nakon povlačenja, neće prihvatati nove pozive za posete i događaje, mada može s vremena na vreme da odluči da prisustvuje nekom javnom događaju - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako je Palata precizirala, princ Filip je predsednik ili član više od 780 organizacija i ostaće sa njima povezan, mada neće imati aktivnu ulogu u smislu učešća u aktivnostima.

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, koji u junu puni 96 godina, u prošlosti je imao srčane probleme, ali je bio prilično aktivan u javnom životu. Kraljevska palata nije objavila nikakve nove detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Mediji su se rano jutros okupili ispred Bakingemske palate.Portparol kraljevske palate odbio je da komentariše te medijske navode, ali su se spekulacije raširile na društvenim medijima, a kamerama ispred kapije, kojih ima više od desetak, jutros se pridružila i nekolicina znatiželjnih građana.

- Došla sam ovde jer me je rođak pozvao iz Los Anđelesa i rekao mi da se u palati nešto dešava - kaže 40-godišnja Amerikanka Kim Tatam.

Kraljica Elizabeta (91) vratila se u sredu u Bakingemsku palatu nakon uskršnjeg odmora u dvorcu Vindžor.

Tokom popodneva sastala se s britanskom premijerkom Terezom Mej, povodom raspuštanja parlamenta uoči vanrednih generalnih izbora zakazanih za 8. jun, dok je njen suprug, princ Filip (95) otvorio novi štand na Lordovom igralištu za kriket, navodi francuska agencija.

#Britanija

#Kraljica

#Mediji

'