AKTUELNO

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, anapad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

13.56 - Sirija još odlučnija da uništi pobunjenike

Sirijsko predsedništvo saopštilo je danas da je napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u Homsu povećao odlučnost Sirije da porazi pobunjeničke snage i obećalo da će ubrzati operaciju protiv njih.

12.30 - Ubijeno devetoro civila, među njima ima i dece

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da je u američkom raketnom napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu u blizini grada Homsa ubijeno devet civila, uključujući četvoro dece, prenosi Rojters.

12.17 - Putin zakazao hitan sastanak svog saveta bezbednosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin sazvao je hitan sastanak ruskog bezbednosnog saveta za večeras kako bi razmotrio američki vazdušni napad na Siriju, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov.

Foto: Printscreen Youtube

- U svetlu ovih raketnih napada, rizici sudara ruskih i američkih letelica su značajno povećani - rekao je Peskov.

11.44 - Italija podržala napad SAD u Siriji kao "srazmeran odgovor"

Italija je podržala američki vazdušni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, nazvavši ga "srazmernim odgovorom" na sirijsku agresiju i odvraćanjem predsednika Bašara al Asada od korišćenja hemijskog oružja.

11.38 - Nemačka uz Ameriku?

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da je vazdušni napad SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji bio "razumljiv" nakon što savet bezbednosti UN "nije bio u mogućnosti da jasno i nedvosmisleno odgovori na varvarsku upotrebu hemijskog oružja protiv nevinih ljudi u Siriji".

09.12 - Oštećeni svi sirijski avioni

Svi avioni koji su se nalazili u bazi u trenutku kada su SAD ispalile rakete, teško su oštećeni.

- Avioni su teško ošećeni, može se reći da su kompletno uništeni - prenosi Sputnjik reč jednog od radnika iz baze.

09.02 -  Turska podržava napad u Siriji: Američki napad pozitivan, sirijska vlada varvarska

Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš izjavio je danas da Turska "pozitivno gleda" na američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i kazao da međunarodna zajednica treba da se usprotivi "varvarstvu sirijske vlade".

08.56 - Saudijska Arabija pohvalila Trampov napad

Saudijska Arabija je pohvalila jutros, kako je navedeno "hrabru odluku" američkog predsednika Donalda Trampa, da izvede raketni napad na Siriju kao odgovor na napad hemijskim oružjem u toj zemlji. U saopštenju koje je prenela državna novinska agencija, za napad hemijskim oružjem okrivljena je vlada sirijskog predsednika Bašara Asada.

08.51 - Poljska podržala Ameriku i napad na Siriju

Poljska vlada podržava američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštio je danas portparol vlade u Varšavi Rafal Bočenek.

Foto: Tanjug AP

- Amerika je zasigurno garant svetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate da reagujete, situacije kada morate da preduzmete stvarnu akciju - rekao je Bočanek za poljsku državnu tv stanicu "TVP Info".

08.42 - Najmanje petoro poginulih u napadu

Najmanje pet osoba je ubijeno, a sedam ranjeno u raketnom napadu SAD na vazduhoplovnu bazu u blizini sirijskog grada Homs, izjavio je guverner sirijske pokrajine Homs Talal Baraz za libansku televiziju "Al Majadin".

08.40 - SAD tvrdi da je obavestila Rusiju, ali da nije tražila dozvolu

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je američka vojska unapred obavestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni delovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington "nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve", prenosi Rojters.

08.35 - Rusija traži hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, nakon raketnih napada SAD na vazduhoplovnu bazu u SIriji, izjavio predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov.

08.30 - Putin osudio napad u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijske vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Tanjug

- Predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme međunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom - rekao je Peskov.

07.15 - Sa američkih razaraca u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Foto: Printscreen Youtube

07.09 - Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Sirije. Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", preneo je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu. Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

- Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično - rekao je sinoć Tramp.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

#Donald Tramp

#Napad

#SAD

#Sirija

#bombardovanje

'