AKTUELNO

Polubrat severnokorejskog lidera ubijen je u februaru nervnim gasom na aerodromu u Kuala Lampuru, a njegova smrt dovela je do porasta tenzija i diplomatskog rata između Pjongjanga i Malezije.

Telo polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, disidenta Kim Džong Nama biće vraćeno u Severnu Koreju posle pregovora sa Pjongjangom, saopštile su vlasti u Maleziji.

Malezijski premijer Nadžib Razak rekao je da je mrtvozornik potpisao odobrenje da se telo Kim Džong Nama vrati u Severnu Koreju, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Razak je rekao da su devetorica Malezijaca kojima je bilo zabranjeno da napuste Severnu Koreju dobila dozvolu da se vrate kućama, kao i da je Severnokorejcima dozvoljeno da napuste Maleziju.

Kako navodi BBC, Malezija nikada nije direkno optužila Severnu Koreju za njegovo ubistvo, ali su njihovi zvaničnici iznosili sumnju da je Pjongjang odgovoran za ubistvo.

Kim Džong Nam (46) je petnaestak godina živeo u egzilu, kritikujući režim u domovini. Umro je pošto mu je naglo pozlilo na aerodromu u Kuala Lampuru.

#Kim Džong Nam

#Kim Džong Un

#Malezija

#Severna Koreja

#Telo

'