AKTUELNO

Turska i Holandija nastavljaju sporenja vezana za političku kampanju koju Ankara sprovodi među turskim imigrantima u Evropi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, govoreći na mitingu u pokrajini Kodžaeli, u blizini Istanbula, pozvao međunarodne organizacije da uvedu sankcije Holandiji.

On je rekao da se Holandija ponaša poput "banana republika" i kritikovao evropske zemlje zbog toga što nisu kritikovale način na koji se Holandija ponela prema turskim ministrima.

AP navodi da je turski predsednik to izjavio na mitingu u okviru kapanje za referendum na kojem će građani odlučivati o proširenju njegovih ovlašćenja.

Erdogan je prethodno danas zapretio da će Holandija "platiti cenu" nakon što je proterala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju.

- Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu. Nacizam živi na Zapadu -  izjavio je predsednik Turske.

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da "zapaljive ocene" koje je izneo turski predsednik , poredeći Holanđane sa nacistima, ne pomažu u deeskalaciji diplomatskog spora između dve zemlje, prenosi Rojters.

Rute je kazao da će, iako Holandija ne želi sukob s Ankarom, njegova zemlja morati da proceni dalje opcije ukoliko Turska ne prestane sa takvim komentarima.

-Sada je u interesu vođstva i u interesu zajedničke saradnje da se pokuša deeskaliranje, ali naravno da Turci onda moraju da pomognu u tome, a ono što oni govore ne pomaže - rekao je Rute novinarima.

S.M.

#Holandija

#Redžep Tajip Erdogan

'