AKTUELNO

Sednici prisustvuje šef UNMIKA Zahir Tanin.

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu počela je danas oko 16 sati u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Srbiju na sednici predstavlja predsednik Tomislav Nikolić, a Prištinu ambasadorka Kosova u SAD Fljora Čitaku.

On je rekao da je primarni cilj Srbije očuvanje mira i stabilnost, pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na privremene institucije u Prištini kako bi se formirala Zajednica srpskih opština, a što je predviđeno Briselskim sporazumom i poručio da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo.

-Predstavnici Prištine sve otvorenije poručuju da njih ova Zajednica i ne zanima i da se neće držati dogovora čiji je garant Evropska unija. Ovu samovolju prištinskih pregovarača neće rešiti tek poneka uzgredna javna kritika upućena Prištini koja stiže sa Zapada - ocenio je Nikolić.

On je dodao da Srbija s pravom zahteva samo toliko - da se Priština drži dogovora od pre četiri godine i očekuje da čuje ujedinjen i snažan glas međunarodne zajednice, uključujući naše partnere iz EU, protiv ignorantskog stava Prištine po ovom pitanju od vitalnog značaja za Srbe.

Uspostavljanje ZSO preduslov je za normalan zzivot i održiv opstanak srpskog naroda u Pokrajini.

-Kao takva, zavređuje da joj se posveti daleko veća pažnja i u Izveštaju generalnog sekretara UN čiji je zadatak da brani osnovna ljudska prava, pre svega pravo na život, slobodu kretanja, stanovanja, pravo na rad i obrazovanje, pravo na očuvanje kulturne posebnosti naroda, slobodu veroispovesti - dodao je.

Sednici prisustvuje i šef UNMIKA Zahir Tanin. U izveštaju koji se razmatra, za period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izrazio je zabrinutost zbog povećanih tenzija i međusobnih optužbi izmeđju Beograda i Prištine u poslednjem tromesečju prošle godine, i pozvao obe strane da poštuju postignute dogovore, a lidere da izbegavaju zapaljivu retoriku.

U tom svom prvom izveštaju o radu UNIMK, Gutereš je pozvao obe strane da poštuju dogovore postignute u dijalogu pod okriljem EU u dobroj veri i bez nepotrebnog odlaganja i naglasio da "prioriteti UNMIK-a ostaju unapredjenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu".

#Kosovo

#Savet bezbednosti

#Tomislav Nikolić

#Ujedinjene nacije

'