AKTUELNO

Stručnjaci kažu da je razlika u ukusu, izgledu i sastavu.

Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebalo da su isti, pošto je reč o istim markama proizvoda.

Na to je upozorila mađarska vlada.

Do istog zaključka došla je i Slovačka, čija je nadležna agencija ukazala da se proizvodi pod istom markom u toj zemlji razlikuju od onih u Nemačkoj i Austriji.

Mađarska agencija za bezbednost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji.

Rezultati su pokazali, pored ostalog, da je mađarska verzija napolitanki "maner" manje hrskava i da se "nutela" iz mađarskih prodavnica teže maže od one iz austrijskih.

Janoš Lazar, ministar koji vodi kancelariju premijera Viktora Orbana, najavio je da će vlada početi testiranje "velikog obima" još većeg broja proizvoda.

Istovremeno je slovačka agencija za kvalitet hrane upozorila da je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se pod istom markom prodaju u Slovačkoj, Nemačkoj i Austriji.

Nove analize nadležne državne službe slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovine testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, piše Slovak spektator.

Ministarka poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na nivou EU.

- Potrošači očekuju isti kvalitet proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju - istakla je slovačka ministarka Gabrijela Matečna na konferenciji za novinare početkom nedelje.

U Slovačkoj testirano više proizvoda

Slovački inspektori testirali su u novembru i decembru 22 proizvoda koji se prodaju u malopordaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi, i Austriji, u gradovima uz granicu. Testirani su različiti proizvodi, uključujući mlečne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz proveru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda. Inspektori su u analizama bili fokusirani na parametre kvaliteta, poput sadržaja mesa, masti ili proteina (zavisno od testiranog proizvoda), i dodate supstance, poput zaslađivača i boja.

Evropska komisija odgovorila je da su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neosnovane navodeći da multinacionalne kompanije mogu slobodno da prilagođavaju svoje proizvode različitim tržištima.

J. Stanković

#Hrana

#Istraživanje

#Nutela

'