separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Nemačka upozorava na reprizu migrantske krize iz 2015. godine


Nemačka je danas upozorila da bi ponovo mogao da se dogodi haotičan priliv migranata kakav je viđen 2015. godine, dok su Grčka i Kipar na sastanku ministara EU upozorili na alarmantan porast broja migranata koji dolaze iz susedne Turske.


Ministri su se sastali u Luksemburgu kako bi razgovarali o migrantskoj krizi u trenutku kada je Grčka ponovo postala glavna kapija ka Evropi za ljude koji beže od ratova i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Afici.

- Ako pustimo sve zemlje na spoljnim granicama EU da se same bore sa migracijama, nikada neće biti zajedničke evropske politike o tražiočima azila - rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Cehofer.

On je upozorio da, ako nema zajedničke evropske politike o tom pitanju, postoji opasnost da će ponovo doći do nekontrolisanog priliva migranata.

Pritisak na prenaseljene grčke prihvatne centre u Egejskom moru raste, a u avgustu je zabeležen najveći mesečni priliv migranata od potpisivanja sporazuma između EU i Turske 2016. godine, kojim je u značajnoj meri smanjen broj dolazaka.

Humanitarna organizacija Oksim navodi da se 13.000 muškaraca, žena i dece trenutno nalazi u kampu Morija na Lezbosu, koji je predviđen za smeštaj 3.100 osoba.

- Deca u Moriji su u veoma zabrinjavajućoj poziciji - kaže se u saopštenju Oksima i ističe da su mnogi maloletnici u tom kampu bez pratnje i brige odraslih.

EU se plaši da bi mogla da se ponovi migrantska kriza iz 2015. godine, koja je dovela do ogorčene podele medu zemljama tog bloka, porasta podrške populističkim, anti-imigracionim, evroskeptičnim i krajnje desnim političkim strankama.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je do sada ove godine u Evropu ušlo 45.600 migranata.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti