AKTUELNO

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je sramotan potez američkih vlasti, koje nisu izdale vize pojedinim ruskim delegatima u Generalnoj skupštini UN, navodeći da je američka delegacija u Sočiju brojala 200 ljudi, kojima su redovno izdate vize.

Zaharova se osvrnula na komentar američkih zvaničnika, koji su naveli da je SAD procenjivala svaki zahtev za vizu, da su podaci o tom procesu poverljivi, te da su tu obavezu "ozbiljno shvatili".

- Znate li šta znači kad se ozbiljno shvati obaveza? To je slučaj izdavanja viza za 200 ljudi koji su bili u delegaciji SAD sa Majkom Pompeom u Sočiju (u maju 2019) - navela je Zahrova

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Košačev rekao je da 10 članova ruske delegacije, uključujući i njega samog, nisu dobili vize za SAD i zbog toga ne mogu da učestvuju na Generalnoj skupštini UN.

- Ali kad prvo prihvatite pasoše, pa ih vratite uz obrazloženje da je još rano, a onda ne uspete da izdate vize za 10 osoba, bez jasnog razloga, i to za ljude čije su dužnosti u direktnoj vezi sa radom Ujedinjenih nacija - to je sramota, kao što je rekao i ministar Sergej Lavrov - objašnjava ona.

#Rusija

#SAD

#saradnja

'