AKTUELNO

Zbog 'ukrajinskog skandala' američke demokrate sve glasnije razmišljaju o mogućem impičmentu predsednika Donalda Trampa, što bi moglo da se odrazi na predstojeće izbore u kojima Tramp želi novi mandat.

Kako prenose svetski mediji, uzbunjivač iz obaveštajnih krugova je otkrio da je Tramp polovinom leta razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim, tražeći od njega kompromitujuće informacije o Hanteru Bajdenu, sinu Džoa Bajdena, jednog od kandidata demokrata za izbore 2020.

Iako nema dokaza o navodnoj korupciji Bajdena ili njegovog sina, koji je bio u odboru ukrajinske energetske kompanije "Burizma holdings", Trampov razgovor može predstavljati zloupotrebu predsedničke moći, navodi CNN.

Tramp uporno tvrdi da nema ničeg pogrešnog u njegovom razgovoru sa Zelenskim o Bajdenovima činjenica, ali, kako se navodi, činjenica je da je tek posle toga Bela kuća odobrila više stotina miliona dolara vojne pomoći Kijevu.

I dok polovina demokrata podržava ideju impičmenta, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je oklevala da podrži impičment jer su republikanci nevoljni da glasaju protiv Trampa.

- Ako administracija istraje u blokiranju ovog uzbunjivača da ne otkrije Kongresu ozbiljan mogući prekršaj konstitutivnih dužnosti predsednika, ući ćemo u novo poglavlje bezakonja i u potpuno novu fazu istrage - rekla je Pelosi.

CNN navodi da će u slučaju da se Trampovo ponašanje pokaže kao "koruptivno", demokrate će verovatno biti primorane na saslušanje u vezi s impičmentom.

#Donald Tramp

#Politika

'