AKTUELNO

Ruska policija je danas ponovo oštro reagovala protiv demonstranata u centru Moskve, drugi vikend zaredom, i uhapsila više od 600 demonstranata koji protestuju zbog odbacivanja kandidatura nekih nezavisnih i opozicionih kandidata za predstojeće lokalne izbore.

To pitanje oslikava rastuće nezadovoljstvo ruskih gradjana političkim okruženjem u kojem dominira vladajuća Jedinstvena Rusija, dok su glasovi njenih neistomišljenika marginalizovani, ignorisani ili potisnuti. Nevladina organizacija OVD-Info, koja nadgleda hapšenja, saopštila je da je danas uhapšeno 685 osoba, dok je ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije navelo da je privedeno oko 600 ljudi. Medju uhapšenima na neodobrenom protestu je i kandidatkinja kojoj je zabranjeno učešće na izborima za moskovsku skupštinu Ljubov Sobol, jedna od vodećih ličnosti sadašnjeg talasa protesta. Nju je policija zgrabila u centru Moskve i ubacila u kombi, dok je ona glasno zahtevala da čuje razlog zbog kog je privode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je na protestu učestvovalo oko 1.500 ljudi, ali mnogi veruju da policija umanjuje broj demonstranata na opozicionim skupovima. Demonstranti su želeli da prošetaju duž Bulevarskog prstena koji okružuje centar Moskve i popularno je šetalište, uprkos višestrukim upozorenjima policije da će preduzeti mere da ih spreči.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija blokirala je Bulevarski prsten i iz raštrkane mase na Puškinovom trgu počela da izvlači i da privodi demonstrante. Na demonstracijama održanim pre nedelju dana iz istog razloga, moskovska policija je uhapsila gotovo 1.400 ljudi.

'