AKTUELNO

Izraelski nastavnici, pripadnici LGBT populacije, uputili su danas pismo ministru obrazovanja Rafiju Perecu, negodujući zbog njegove podrške takozvanoj "terapiji preobraćanja" i najavili protest na kojem će zatražiti njegovu ostavku.

- Upotrebićemo sva zakonska sredstva da izrazimo protest zbog opasnih i ofanzivnih izjava ministra obrazovanja - naveli su nastavnici, prenosi Ynjuz.

Oni su pozvali ministra da povuče izjavu, da se izvini i da dokaže da mu se zaista može poveriti obrazovanje dece. Perec, ortodoksni rabin i lider ultranacionalističke Ujedinjene desne partije, u subotu je podržao kontroverznu praksu kojom terapeuti pokušavaju da promene seksualnu orijentaciju gej osoba.

- Mislim da je moguće preobratiti ljude koji imaju homoseksualnu tendenciju. Duboko razumem terapiju konverzije i primenjivao sam je - rekao je Perec u intervjuu za TV Kanal 12.

Izrealski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Perecova izjava neprihvatljiva i da ne odražava stav vlade.

- Terapija preobraćanja - pokušaj da se promeni seksualna orijentacija ili polni identitet psihološkim, spiritualnim i, u ekstremnim slučajevima, fizičkim sredstvima, naišla je na široku osudu na Zapadu, posebno kod profesionalnih zdravstvenih ustanova.

#Izrael

#LGBT

'