AKTUELNO

Stotine saveznih policajaca blokirale su puteve u i oko Meksiko Sitija, protestujući protiv planova da budu prisajedinjeni novoformiranoj Nacionalnoj gardi, zbog čega bi, kako strahuju, mogli da ostanu bez posla.

Protesti se održavaju u vreme kada je vlada zvanično počela da raspoređuje Nacionalnu gardu u pokušaju da zatvori poroznu južnu granicu i uspostavi kontrolu nad imigracijom i zločinima, prenosi AP.

Demonstracije bi mogle da zakomplikuju formiranje novih snaga na koje predsednik Andres Manuel Lopes Obrador ozbiljno računa kada je u pitanju bwezbednost zemlje. Uniformisani policajci blokirali su glavnu ulicu u Meksiko Sitiju, dok je druga grupa blokirala autoput između prestonice i glavnog grada provincije Idalgo, Pačuke.

Policajci iz Komandnog centrra u Meksiko Sitiju zahtevali su sastanak sa sekretarom za bezbednost. Oni strahuju da njihov staž, činovvi i beneficije neće biti priznati u nacionalnoj gardi. Predsednik Obrador bioje oštar prema demonstrantima, nazvavšiih ''neuspelim bezbednosnim snagama''.

On je rekao da mnogi policajci među onima koji protestuju ne bi mogli da prođu provere ili fizičke testove.

#Meksiko

#Protest

'