AKTUELNO

Oni su razgovarali i o mogućem preduzimanju zajedničkih koraka.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a glavna tema bio je razvoj situacije u Siriji, Iraku i u Egejskom moru.

Erdogan je izjavio da je sa Merkelovom diskutovao i o saradnji u borbi protiv Islamske države i izbegličkoj krizi.

Nemačka kancelarka je izjavila i da je prenela turskom predsedniku svoju zabrinutost zbog stanja slobode govora u Turskoj.

- Podela vlasti i sloboda izražavanja treba da budu garantovani u izmeni ustava koju Erdogan želi i koja će biti podneta na referendum u aprilu - rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije sa turskim predsednikom u Ankari.

Ovo je prva poseta nemačke kancelarke Turskoj od pokušaja puča jula prošle godine u Turskoj.

Odnosi Ankare i Berlina, dva stuba NATO, znatno su se pogoršali od pokušaja pokušaja puča i čistki koje su usledile i izazvale zabrinutost u Evropi. Nemačke vlasti su više puta pozvale Tursku da poštuje pravnu državu.

Turci s druge strane optužuju Nemačku da štiti "teroriste" tvrdeći da Berlin odbija da izruči osumnjičene pučiste i članove organizacija zabranjenih u Turskoj kao što je Radnička partija Kurdistna (PKK) ili grupa ekstremne levice.

Ovo je treći put da Merkel dolazi u Tursku od kada su EU i Ankara 18. marta prošle godine postigli sprazum o migrantima kojim je omogućeno drastično smanjenje priliva migranata u Evropu sa turskih obala. Erdogan je međutim više puta zapretio da da će raskinuti taj sporazum ako turskim građanima ne bude omogućeno da bez viza putuju u zemlje Šengenske zone i ako ne bude napredovao proces za prijem Turske u EU.

I. P.

#Angela Merkel

#Nemačka

#Redžep Tajip Erdogan

#Sastanak

#Sirija

#Turska

'