AKTUELNO

SAD bi trebalo da razmotre svoju strategiju u azijsko-pacifičkom regionu.

Kako je izjavio visoki zvaničnik kineske vojske, rat Kine i SAD tokom mandata predsednika Donalda Trampa "nije samo slogan" već postaje "praktična stvarnost". Izjavu kineskog zvaničnika je objavio sajt Narodne oslobodilačke armije Kine, kao odgovor na agresivnu retoriku nove američke administracije protiv Kine.

Kako se navodi, to je zapravo stav kineske Centalne vojne komisije, koja ima celokupnu kontrolu nad kineskom vojskom.

Zvaničnik odeljenja te komisije za odbrambenu mobilizaciju rekao je da "rat tokom Trampovog mandata" ili "izbijanje rata večeras" nisu samo slogani, nego postaju praktična stvarnost, objavljeno je u “Saut Čajna morning postu”.

Kineski zvaničnik je, takođe, pozvao i na angažovanje vojske u napetom regionu Južnog i Istočnog kineskog mora, kao i da odbrambeni raketni sistemi pokriju Korejsko poluostrvo, još jednu goruću tačku u tom regionu.

Novi američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u svojim izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao "manipulatorom valute" i optužio je za nepoštenu trgovinu. On je, takođe, ignorisao američku politiku "jedne Kine" i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra delom Kine.

I. P.

#Donald Tramp

#Kina

#Rat

#Vojska

'