separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Slovenački izvoz u prva četiri meseca porastao 10 odsto


Slovenački izvoz je u prva četiri meseca ove godine porastao za 10 posto, na 11,04 milijarde evra u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz povećan za 13,9 procenata na 11,17 milijardi evra.


U razdoblju od januara do aprila Slovenija je ostvarila deficit od 128,2 miliona evra u spoljnoj trgovini. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 98,9%, navodi se u izveštaju Statističke kancelarije Republike Slovenije (SURS), prenosi portal SEEbiz. Samo u aprilu slovenački izvoz se povećao za 12,9 posto na godišnjem nivou, dok je uvoz povećan za 28,4 odsto. I izvoz i uvoz bili su najviši u aprilu za poslednjih deset godina - izvoz je iznosio 2,81 milijardi evra, dok je uvoz iznosio 3,09 milijardi.

Trgovinski deficit s ostatkom sveta u aprilu bio je peti aprilski deficit u poslednjih 10 godina, a u isto vreme najviši deficit u tom razdoblju iznosio je 278,2 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 91% u četvrtom kvartalu ove godine. Slovenija je u aprilu zabežleila i rast robne razmjene sa zemljama izvan EU-a, pri cemu je rast uvoza znatno veci od rasta izvoza. Naime, u ovoj skupini zemalja roba je u travnju izvezena za 657,5 milijuna eura. za 21,7 posto više nego u travnju 2018., od cega je uvezeno 970,9 milijuna eura ili 129 posto više nego godinu dana ranije.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti