AKTUELNO

Naglašena je neophodnost jedinstva u borbi protiv Islamske države.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp sastao se sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Ovalnom kabinetu Bele kuće. Glavne teme razgovora britanske premijerke i predsednika SAD bile su borba protiv terorizma, odnosi sa Sirijom i Rusijom, trgovina, obaveštajna saradnja i budućnost NATO-a.

-Američki predsednik je potvrdio da sto odsto stoji iza NATO-a - rekla je Mej.

Kada je u pitanju ukidanje sankcija Rusiji, Tramp je rekao da je rano da se govori o tome, dok je britanska premijerka imala konkretan stav.

-Mislimo da sankcije treba zadržati dok se sporazum iz Minska u potpunosti ne sprovede - kaže Mej.

O Islamskoj državi sagovornici su bili jedinstveni - neophodna je zajednička borba protiv islamista, uključujući tu i Rusiju.

Britanska premijerka predala je Trampu zvaničnu pozivnicu britanske kraljice da poseti Britaniju tokom 2017. godine.

Tramp vratio bistu Čerčila u Ovalni kabinet

Tramp je pre sastanka pokazao Mejovoj bistu Vinstona Čerčila koja ponovo krasi Ovalni kabinet u Beloj kući. Tramp je rekao da je "velika čast" što je bista vraćena u kabinet. On je neposredno posle ulaska u Belu kuću u Ovalni kabinet vratio bistu Čerčila, koja je Obami bila dugo trn u oku. Obama je bio kritikovan zbog uklanjanja skulpture s likom nekadašnjeg britanskog premijera. Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson ranije je rekao da je Obama bistu vratio britanskoj ambasadi, ali je Obama kazao da je sklonio Čerčila iz Ovalnog kabineta, da bi bilo mesta za bistu Martina Lutera Kinga, i da je britanskog premijera premestio u hodnik ispred svoje privatne kancelarije u Beloj kući, gde ga svi mogu videti.

Mejova je prva strana zvaničnica koja se sastala s novim američkim predsednikom od kako je preuzeo dužnost 20. januara. Britanska premijerka je izjavila da joj je "velika čast" što je u Beloj kući.

S.A.

#Bela kuća

#Donald Tramp

#Sastanak

#Tereza Mej

#Terorizam

'