separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Hant: Iran i SAD mogli bi slučajno da izazovu konflikt


Iran i SAD mogli bi slučajno da izazovu konflikt u već nestabilnom Zalivu, izjavio je u Briselu britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, posle razgovora američkog državnog sekretara Majka Pompea s najvišim evropskim zvaničnicima.


Američki predsednik Donald Tramp želi da izoluje Teheran onemogućavajući mu izvoz nafte, pošto su se SAD povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma. Tramp je takođe pojačao vojno prisustvo u Zalivu da bi izvršio pritisak na Iran, prenosi Rojters. Dok Evropska unija deli nešto od zabrinutosti SAD oko Irana, uključujući njegovo učešće u sirijskom sukobu, ona i dalje podržava nuklearni sporazum, navodeći da je to u bezbednosnom interesu Evrope, navodi agencija.

Velika Britanija, Nemačka i Francuska potpisnice su sporazuma iz 2015. godine, a njihovi ministri spoljnih poslova održali su juče odvojene sastanke u Briselu s Pompeom, koji je, kako bi obavestio evropske saveznike o najnovijim potezima Vašingtona, otkazao planirano zaustavljanje u Moskvi pre odlaska u Soči na susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim i predsednikom Vladimirom Putinom. Pompeo se u Briselu sastao i s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti